top of page

Španělsko aneb letuškou v Gironě

Aktualizováno: 28. 1.

2007 - 2009






Sagrada Familia - Antoni Gaudí - Barcelona



























Casa Batlló - Antoni Gaudí
















Torre Glòries - 38 podlažní mrakodrap v Barceloně, autorem je francouzský architekt Jean Nouvel, je inspirován gejzírem stoupajícím do výšky a horou Montserrat u Barcelony.






V práci.





Girona - katalánsky, španělsky Gerona. Nachází se v Katalánsku. Ve městě žije 104 tisíc obyvatel. Za vlády Římanů vedla v místech Girony důležité cesta, na obranu zde byla vybudována pevnost. Od té doby se o město často sváděly dlouhé boje. Dvě století zde měli nadvládu Arabové. Šest století zde sídlila početná židovská komunita. Židovské ghetto Gironas je jedno z nejlépe dochovaných v Evropě a je velkou turistickou atrakcí.



Katedrála pany Marie - nachází se na nejvýše položeném místě ve městě a je obrovská ... Stavba je se šířkou 22,98 m nejširší jednolodní gotickou katedrálou na světě.













Tarifa - španělské přístavní město v Andalusii, na jižním výběžku Pyrenejského poloostrova, kde se stýká Středozemní moře s Atlantským oceánem. Nachází se na pobřeží Costa de Luz (česky:Pobřeží světla) a je 14 km vzdáleno od afrického pobřeží. Je známé jako místo pro vodní sporty, např. winsurfing a kitesurfing. Název Tarifa je od slova tarif, což znamená poplatek, který kdysi musely platit kupecké lodě za místo v přístavu.




























Alhambra - znamená v překladu Slunečná cihla. Je to středověký komplex paláců a pevností maurských panovníků Granady. Nachází se na území jižního Španělska. Zaujímá prostor kopcovité terasy na jihovýchodní hranici města Granady.






























Pyreneje, katalánsky Pirineus, evropské pohoří oddělující od zbytku Evropy Pyrenejský poloostrov. Pyreneje tvoří přirozenou hranici mezi Španělskem a Francií.































Salvador Dalí - Salvador Felip Jacint Dalí i Domènech (narozen 11.května 1904 Figueres - zemřel 23.ledna 1989 tamtéž) byl to katalánský malíř, který se proslavil surrealistickými díly. Mezi pařížské surrealisty byl přijatý v roce 1929 po natočení filmu Andaluský pes, na kterém spolupracoval s Luisem Buñuelem. Mnohé jeho obrazy jsou založeny na snové imaginaci. Dalí se také zabýval grafikou, vytvářel sochy, ilustroval knihy, navrhl parfém, designoval šperky, pro divadelní představení navrhoval kostýmy a scénu.


Dalí MUSEUM











Olot











Playa de Aro - pobřeží Costa Brava






20 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Na Maltě

bottom of page