top of page

Spojené arabské emiráty aneb letuškou v Dubaji

Aktualizováno: 3. 3.

2010 - 2012



... dubajská poušť




Když jsem v roce 2010 přišla s myšlenkou, že chci pracovat jako letuška v Dubaji, moje okolí si myslelo, že mě tam tak akorát prodají za velblouda :) Po dvoudenním konkurzu v Bratislavě, přišla nabídka a já ji vzala a nikdy nelitovala... Stala se jednou z mých nejlepších pracovních zkušeností.


Poprvé jsem Dubaj zaregistrovala více, když jsem se v roce 2007 vracela letecky ze Sydney domů. Přestup byl v Bahrajnu a nejspíš tam jsem poprvé viděla masivní reklamy na Dubaj, úžasnou architekturu a skvělé projekty. Ani mě tenkrát ve snu nenapadlo, že tam budu nějakou dobu žít...


Do Dubaje nás tenkrát ve stejnou dobu jelo 5 budoucích dubajských letušek, čtyři ze Slovenska a moje maličkost. Musím říci, že se nám v té skupince podařilo docela rychle adaptovat na jiné prostředí i kulturu, které bylo tak rozdílné od toho našeho evropského. Prvních pět týdnů jsme musely absolvovat školení pro letušky v angličtině. Staly jsme se součástí Batch 10, což byla desátá školená skupina v historii Flydubai, bylo nás kolem 20 lidí.


Školení se skládá z teoretické a praktické části.

Teorie zahrnuje první pomoc, bezpečnostní postupy, znalost letadla a jeho vybavení, atd., v praktické části se pak nacvičují různé situace např. co dělat při požáru, případně evakuaci letadla, ... Součástí byla i plavecká zkouška a to pro případ, že by letadlo přistálo na vodě. Naše skupina byla opravdu pestrá, měla jsem kolegy z Keni, Filipín, Sýrie, Indie, Tuniska, Ruska a další...




Něco o Flydubai: je to první dubajská nízkonákladová společnost se základnou na letišti v Dubaji. Společnost založila v roce 2008 dubajská vláda. Ačkoliv Flydubai není členem The Emirates Group, společnost Emirates ji podporovala. Aerolinka tehdy provozovala flotilu nových letadel typu Boeing 737- 800 s typickým modro-oranžovo-bílým zbarvením. (dnes je typů letadel více) V roce 2010 měla aerolinka kolem 500 zaměstnanců, nyní je to už kolem 5100 lidí ze 138 zemí. Letadla Flydubai létají do více jak 120 destinací.



... dubajská uniforma v letech 2010 - 2012 pro letušky Flydubai, béžová barva symbolizuje poušť, tmavě modrá noční nebe. Šátek má podobný dekor jako letadlo.





Dubaj, lze přeložit do českého jazyka, jako místo srazu. Dubaj je hlavní město stejnojmenného emirátu ve Spojených arabských emirátech a zároveň nejlidnatější město v zemi. Nachází se na pobřeží Perského zálivu. Na území města Dubaje žije více jak 200 národností.


Krátká historie Dubaje:

V roce 1833 kmen Al Maktúm zakládá na území Dubaje rybářskou osadu jménem Dubaj a od té doby Dubaji také vládne. V roce 1892 začal v Dubaji rozkvétat lov perel a námořní obchod. V roce 1958 jeho Výsost šejk Rashid bin Saíd Al Maktúm se stává vládcem Dubaje. Emirát vede 32 let a rozvíjí ho ve významné centrum mezinárodního obchodu.


V roce 1966 byla v Dubaji objevena ropa, která láká zahraniční obchod a podporuje ekonomiku. Rozvíjí se námořní doprava, finančnictví cestovní ruch. V roce 1971 Dubaj společně s ostatními emiráty podepisují dohodu o vytvoření Spojených arabských emirátů. (SAE). Roku 1979 se otvírá Dubajské obchodní centrum, první mrakodrap ve městě. 1985 - zahajují svůj provoz přední dubajské aerolinky Emirates. Tato letecká společnost přepraví ročně více než 50 milionů cestujících ročně a zaměstnává palubní personál z více jak 150 zemí světa.


V roce 2006 jeho Výsost šejk Mohammed bin Rašíd Al Maktúm se stává vládcem Dubaje a víceprezidentem a ministerským předsedou SAE a vládne dodnes. V roce 2010 byla postavena Burj Khalifa - nejvyšší budova na světě.




... dubajský domov, včetně bazénu ... co víc si může milovník plavání přát ...










... dubajská architektura, úchvatná a dechberoucí ... je až neuvěřitelné co se z pouště dá vytvořit ... za mnou Burj Khalifa - nejvyšší mrakodrap světa - 808 m, postaven v letech 2004 - 2010, hlavním architektem byl Adrian Smith. Budova má 163 pater. Členitý půdorys budovy má připomínat rozvinutý květ květiny hymenocallis, která se v Dubaji vyskytuje. Budova bývá příležitostně nasvícena.





květ hymenocallisu ...





... noční pohled z Burj Khalify













Fontána u Burj Khalify - největší systém tančících fontán na světě. Fontána je strategicky umístěna u vchodu do Burj Khalify. Voda tryská až do 150 m, v jednu chvíli do vzduchu vylétne až 83 tisíc litrů vody. Součástí je hudební i světelná show.


















Souk Madinat Jumeirah - arabská tržnice, kde se můžete procházet nekonečnými uličkami. Je součástí rezortu Madinat Jumeirah.










... v pozadí hotel Burj Al Arab - sedmihvězdičkový hotel ve tvaru plachty





Emirátský národní oděv symbolizuje národní hrdost a identitu. Byl vytvořen tak, aby poskytoval pohodlí a zároveň splňoval náboženská pravidla. Ženy nosí abáju, lehký svrchní oděv, který se nosí na západním oblečení nebo na tradičních dlouhých šatech. Přes hlavu si ženy dávají černý šátek. Muži v Dubaji nosí volný, po kotníky dlouhý oděv z bílé bavlny, kterému se říká kandura. Hlavu pokrývá kefíja, kterou na svém místě drží černý provaz agal. Tento prvek oděvu původně sloužil jako ochraně obličeje před nepříznivým pouštním prostředím.





rezort Atlantis - součástí je pětihvězdičkový hotel  s nádherným výhledem na Arabský záliv. Hotel byl vybudován na uměle vytvořeném poloostrově Palm Jumeirah, ve tvaru palmy.

Nabízí soukromou písečnou pláž, podvodní akvárium a volný vstup do aquaparku Aquaventure a akvária Lost Chambers. Pokoje v hotelu jsou navrženy v arabském stylu inspirované tématikou oceánu.











Dubajské SAFARI - jízda po písečných dunách, malování henou, jízda na velbloudech, vodní dýmka, zkoušení tradičních oděvů, břišní tanečnice, jízda na snowboardu po dunách, večeře na grilu, vše uprostřed pouště ...













Flydubai - teambuilding ...









Tanoura - tradiční tanec předváděný muži, súfijci (súfismus je označení pro islámskou mystiku), který má pro ně hluboký náboženský a kulturní význam. Tanečníci oblečení do vícevrstevných sukní tančí i déle než 30 minut. Tento taneční styl má kořeny v Egyptě a Turecku.





Dubai Aquarium and Underwater Zoo - Dubajské akvárium a podvodní zoo je domovem tisíců vodních živočichů, kteří zahrnují více než 140 druhů. V nádrži o objemu 10 milionů litrů žije více než 400 žraloků a rejnoků, včetně žraloků tygřích, kaniců obrovských a řady dalších mořských druhů. Součástí je podvodní tunel.














Stará Dubaj - Bur Dubai, Dubai Creek, Deira

Bur Dubai - je jedna z nejstarších čtvrtí ve městě. Dlouho předtím, než se Dubaj stala světovou metropolí, byla tato oblast na západ od Dubajské zátoky, místem původního osídlení. Abry jsou malé dřevěné loďky, které se používají k převozu cestujících mezi stanicemi na stranách Bur Dubai a Deira. Loďky vyjíždějí každých pár minut a jedna cesta stojí symbolický jeden dirham.


































Dubai Deira Old Souk - tradiční tržiště






Abu Dhabi - hlavní město SAE


Sheikh Zayed Mosque

Mešita Sheikh Zayed je jednou z největších mešit na světě. Může pojmout více než 40 000 věřících. Stavěla se dlouhých 11 let, v období mezi lety 1996 – 2007.

Mešita byla navržena pod vedením syrského architekta Youssefa Abdelkeho a na projektu se podíleli i další architektoničtí designéři ze Sýrie.


Základní kámen tohoto komplexu byl položen zesnulým prezidentem SAE, šejkem Zayedem bin Sultan Al Nahyanem, po němž má mešita své jméno.


















Ferrari World Abu Dhabi - je hlavní dominantou ostrova Yas, jediný svého druhu na světě. Nachází se zde množství tematických atrakcí. Můžete si zde vyzkoušet adrenalinovou jízdu na nejrychlejší horské dráze na světě s maximální rychlostí 240 km/hod. K dispozici je 20 atrakcí pro rychlou jízdu. Zábavní park má rozlohu 25 ha z toho 8 ha je největší krytý zábavní park na světě. Prvním návštěvníkům se otevřel v roce 2010, po necelých třech letech výstavby.  





Dubai Jazz Festival a Jason Mraz ...




Dubaj a moře ...










































Pirátka z Karibiku a za ní Černá perla :)














Party, party, party :)












v práci ...






architektura v procesu ...





Dubai Marina - čtvrť v Dubaji. Mrakodrapy se tyčí podél uměle vytvořeného klikatého kanálu.

Oblast, která se rozprostírá od ulice Al Sufouh Road a zahrnuje i komplex Jumeirah Beach Residence (JBR), která se stala jednou z nejpopulárnějších čtvrtí města.











51 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Na Maltě

bottom of page